Omgeving van Blijham

Blijham ligt in Oost Groningen in de gemeente Westerwolde, gevormd op 1 januari 2018. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er in de provincie Groningen voor de honden echt genoeg bomen om tegenaan te kunnen plassen. De provincie Groningen heeft namelijk ruim 7.500 hectare aan natuurgebieden. Meer dan ruimte genoeg met prachtige bossen om lekker uit te waaien. Maar liefst 2.200 hectare bos en natuurgebied ligt in de gemeenste Westerwolde.Vuurwerk en Carbid in de omgeving van De Bonte Hond

De Bonte Hond is vuurwerk arm. Het is echter geen vuurwerkvrij vakantiehuis. Die garantie kunnen we simpelweg niet geven. Echter woon jezelf in een omgeving waar er al maanden of weken voor oud en nieuw vuurwerk is te horen, dan kom je hier echt in een hele rustige omgeving. De eerste kleine knalletjes hoor je eigenlijk pas op oudejaarsdag. En eigenlijk hoor je de volgende dag geen enkel vuurwerk meer.

Verder staan de noordelijke provincies wel bekend om het afschieten van carbid rond de jaarwisseling. Dit moet je echt wel in je overweging meenemen bij het willen boeken van een vuurwerk-luw oud en nieuw.  Op oudejaarsdag hoor je dan in de middag in De Bonte Hond zeker wel het carbid schieten. We willen daar graag eerlijk over zijn.


Wandelen in het kort

Oost Groningen leent zich bij uitstek voor mensen die rust en prachtige wandelroutes zoeken in Westerwolde (Wandelen in Westerwolde)  in een afwisselende omgeving. Bekijk ook bijbehorende Facebook pagina van Wandelen in Westerwolde.nl voor het opdoen van leuke ideeën.


Liever wat kleinere afstanden lopen?

Nog geen 5.5 kilometer van De Bonte Hond vandaan, zijn een 5-tal goed, met gekleurde paaltjes, aangegeven korte routes tussen de 3 en de 6.5 kilometer. Ze zijn echt heel erg leuk om te lopen en er zijn op elke route meerdere bankjes.

Gelijk vanaf de parkeerplaats starten de 5 routes. In De Bonte Hond vind je nog aanvullende informatie over deze routes in relatie tot wat handig is met de honden.


Omgeving van De Bonte Hond

Onderstaand zie je de ligging van De Bonte Hond vanaf de Hoofdweg als je de 5e Morigerlaan oprijdt. Het witte kader is het terrein van De Bonte Hond (staat nog niet op de foto), de pijl is weergegeven op het eigen pad daar naar toe.

Op de onderstaande foto zie je de ligging van De Bonte Hond uitvergroot.


De roze pijlen hieronder geven de richtingen aan als uitgangspunt om te lopen. In De Bonte Hond vind je informatie over de diverse mogelijkheden om vanuit het vakantiehuis lekker te kunnen gaan wandelen.

Bij de letter D in het woord Zandstroom, is de ligging van De Bonte Hond. De oranje letter R geeft het Rondje lopen weer om het vakantiehuis. De blauwe letter B is de locatie van het Blijhamsterbos, ook op loopafstand. De roze letter W geeft het uitgangspunt weer voor de vele andere wandelmogelijkheden direct vanuit De Bonte Hond. Je wandelt in een zeer afwisselende omgeving.Losloopgebieden

De Bonte Hond ligt tussen 3 losloopgebieden in (Blijhamsterbos,  Pekelderbos en het Engbert Drenthbos).  De een op loopafstand, de andere beide gebieden 6 tot 7 minuten met de auto.

Als eerste ligt op 950 meter van de Bonte Hond ligt het (niet zo grote) losloopgebied Blijhamsterbos.


Het 2e losloopgebied is het Pekelderbos (6 minuten met de auto). Een heerlijk overzichtelijk en tevens niet al te groot bos waar de honden het hele jaar mogen loslopen. Ook zijn er 2 meertjes waar honden in mogen zwemmen, waarvan 1 met een soort klein strandje.

Daarnaast is er nog een 3e losloopgebied in de buurt, in Vriescheloo het Engbert Drenthbos. In De Bonte Hond vind je informatie hoe je het losloopdeel van het bos makkelijk kunt aanrijden (7 minuten met de auto).


Andere gebieden:

Ook binnen loopafstand van De Bonte Hond  ligt het recreatiegebied de Wedderbergen (nog geen 300 meter van de Bonte Hond is een wandelpad hiernaar toe). Zie onderstaande foto, waarbij je de weg oversteekt, als uitgangspunt voor vele wandelmogelijkheden.

Aan het eind van dit pad, is een gemaal. Vanuit hier kun je diverse kanten op om te wandelen. Er is daar ook een zwemplas, met strandjes, bossen en stuifduinen waar je prachtige routes kunt lopen.

Ook is er bij de Wedderbergen een kleine jacht- en recreatiehaven, deze is verbonden met de Westerwoldse Aa.

De plas zelf is helaas in het hoogseizoen niet open voor honden.

Vanaf de Wedderbergen,  start een langeafstandspad ‘Westerwoldepad‘ van 80 kilometer naar Ter Apel. Het Westerwoldepad volgt de stroomdalen van de riviertjes Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa.

Ook prachtig wandelen is het in Ter Wupping, 10 kilometer van de Bonte Hond vandaan. Er zijn daar ontzettend veel mogelijkheden om even een wandelpad in te slaan.

Via deze link kun je ook nog kiezen uit onder andere 41 wandelroutes in de provincie Groningen, waarbij vanzelfsprekend de honden mee mogen, even Groningen selecteren.


Hondenstrand

Net boven Winschoten ligt een groot watergebied, het Oldambtmeer en nabij het Triadeem bij strand Zuid, is een strandje waar honden naar hartenlust kunnen zwemmen en ravotten, zie hieronder de foto.

Het Triadeem bij strand Zuid.

Verder is er ontzettend veel te doen in de directe omgeving voor iedereen en van elke leeftijd. leuk voor met kinderen is het Landgoed Tenaxx  waar honden ook welkom zijn. En echt van deze omgeving is de Westerwoldse Struunroute. Je vindt er vaak oude panden en boerderijen, streekproducten, brocante, antiek en curiosa.

Daarnaast ligt Blijham 7 kilometer van de Duitse grens, ook natuurlijk leuk om lekker te wandelen. 


Dagelijkse boodschappen en strunen in de straat

In Blijham zelf bevind zich de SPAR, een kleine maar volledige supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. In de directe omgeving zoals Winschoten, Vlagtwedde of Oude Pekela zijn diverse andere supermarkten. Winschoten is de grootste stad in de directe nabijheid. (5 kilometer van De Bonte Hond)

Vanuit de 5e Morigerlaan linksaf, kom je 450 meter verderop op de Hoofdweg uit bij Flip, waar meerdere kleine winkeltjes zitten op 1 locatie. Erg leuk is bijvoorbeeld het ‘Grunnegs Houkje’ met Groninger artikelen en ‘Snuustern & Zo’, met antiek en curiosa en kringloopartikelen. Ook zijn er planten te koop. Het is echt even lekker neuzen daar.


Gezond winkelen:

Uit eten en terrasjes

In Blijham zelf biedt “Het Oude Wapen” de mogelijkheid om wat te eten en te drinken. Het is een eetcafé / restaurant waar ook regelmatig live een Blues band optreedt. Bij mooi weer kun je er buiten op het terras lekker wat drinken.

Daarnaast heeft Blijham 2 cafetaria’s. Verder zijn er veel diverse mogelijkheden om ergens wat te eten en/of te drinken. Hieronder wat inspiratie.


Terras voor na het wandelen

Na heerlijk gelopen te hebben in Ter Wupping, kan er in het theehuis Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde, lekker gegeten en gedronken worden. Er is een groot buitenterras, dus fijn voor met de honden.Kernbegrippen: Streekproducten/ duurzaamheid/ Cittaslow. Ook is er een huiswinkel waar overheerlijke streekproducten verkocht worden. (11 kilometer)

De Veer, Dorpsstraat 7, 9699PA in Vriescheloo. Een lekker buiten terras als je om de Veendiepplassen bent gelopen. Er zit een kleine boerderij winkel bij.


Theetuinen

Verder zijn er ook diverse theetuinen in Westerwolde. 


Vegetarisch:

  • Brasserie Old School. Waar vegetarisch eten bovenaan de lijst staat. Ze werken zoveel mogelijk met streekgerechten. Daarnaast zijn er ook vlees- en visgerechten. (16 kilometer)
  •  Lunchcafé Noorderloo. Hier zijn alle gerechten vegetarisch of veganistisch. Bij voorkeur van het seizoen, zelfgemaakt, biologisch en van de lokale boer of uit de eigen moestuin. Er wordt op duurzame wijze gewerkt. (9 kilometer)
  • Huiskamerrestaurant ‘Gaia’s Overvloed. Het restaurant vind je op de natuurcamping en er worden zoveel mogelijk biologische producten uit eigen moes- en fruittuin gebruikt. (12 kilometer)

Bezoek ook de pagina ‘Veel gestelde vragen’.