Omgeving van Blijham


In De Bonte Hond vind je uitgebreide documentatie over de omgeving, wandelroutes en wandelkaarten, ook direct vanuit De Bonte Hond. Bij aankomst ligt een info pakketje met ook 2 wandelkaartjes met routes klaar. Hieronder vind je alvast het een en ander aan info over wandelen in Westerwolde. 

Blijham ligt in Oost Groningen in de gemeente Westerwolde, op de grens van Drenthe en Duitsland. De provincie Groningen heeft ruim 7.500 hectare aan natuurgebieden, waarvan maar liefst 2.200 hectare bos en natuurgebied ligt in de gemeenste Westerwolde. 

Hieronder vind je wandelinfo via:

  • Wandelroutes
  • Het Wandelnetwerk
  • Wandelen via ommetjes in de (directe) omgeving
  • Terrasjes met de honden
  • Losloopgebieden
  • Overig omgeving


Wandelroutes

Oost Groningen leent zich bij uitstek voor mensen die rust en prachtige wandelingen willen maken in Westerwolde (Wandelen in Westerwolde) in een afwisselende omgeving. Er zijn 40 wandelroutes erg overzichtelijk weergegeven op de bovenstaande website. Bijna alle routes kun je volgen via bordjes, zoals hieronder op de foto weergegeven op het geel/witte bordje als WIW 37. De markeringen zijn goed aangegeven op de routes. In De Bonte Hond vind je een ‘snel-zoekoverzicht’ om je te kunnen oriënteren op de juiste wandeling qua afstand, markering en horeca.


Route 1, waar De Bonte Hond sponsor van is, passeert de Morigerlaan, waar De Bonte Hond aanligt. Bekijk ook bijbehorende Facebook pagina van Wandelen in Westerwolde.nl voor het opdoen van leuke ideeën.


Wandelnetwerk Groningen

Op de bovenstaande foto zijn ook blauw/rood/witte bordjes te zien van het Wandelnetwerk Groningen. Je bepaalt hierbij zelf je route en het aantal kilometers dat je wilt wandelen. Je kunt in twee richtingen wandelen, van knooppunt naar knooppunt. Dat is weer een heel andere manier van wandelen en hier kun je lezen hoe dat werkt. 


Wandelen via ommetjes in de (directe) omgeving

De Aa-Ommetjes:

De Aa-Ommetjes zijn 5 relatief korte routes, nog geen 5.5 kilometer van De Bonte Hond vandaan. Het zijn erge leuke wandelingen door een prachtige omgeving en favoriet bij veel van onze gasten. Je start vanaf een goeie parkeerplaats die makkelijk is aan te rijden.


De ommetjes zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes en zijn korte routes tussen de 3 en de 8.5 kilometer. Er zijn op elke route meerdere bankjes en de ommetjes zijn moeiteloos aan elkaar te koppelen. 

In De Bonte Hond vind je nog aanvullende informatie over deze routes in relatie tot wat handig is met de honden.


Ommetjes in de directe omgeving van De Bonte Hond

Onderstaand zie je de ligging van De Bonte Hond vanaf de Hoofdweg als je de 5e Morigerlaan oprijdt. Het witte kader is het terrein van De Bonte Hond (staat nog niet op de foto), de pijl is het eigen pad daar naar toe.


300 meter vanaf De Bonte Hond

Op de onderstaande foto, steek je de weg over, als uitgangspunt voor vele wandelmogelijkheden. In De Bonte Hond vind je over dit gebied, de nodige info en routes.

Aan het eind van dit pad, is een gemaal, je ziet het kleine gebouwtje op deze foto. Vanuit hier kun je diverse kanten op om te wandelen. Er is daar ook een zwemplas, met strandjes, bossen en stuifduinen waar je prachtige routes kunt lopen.

Ook is er bij de Wedderbergen een kleine jacht- en recreatiehaven, deze is verbonden met de Westerwoldse Aa.


Op de onderstaande foto zie je de ligging van De Bonte Hond uitvergroot. Het bruine lint op de onderstaande foto, is water, je ziet het nog net op de foto hierboven. Hier loop je langs om vanuit De Bonte Hond fijne routes te kunnen lopen.


De roze pijlen hieronder geven de richtingen aan als uitgangspunt om te lopen. Je loopt zo het natuurgebied De Hoorndermeden in, het is daar prachtig! In De Bonte Hond vind je een wandelklapper met informatie over de onderstaande mogelijkheden om vanuit het vakantiehuis lekker te kunnen gaan wandelen.

Bij de letter d in het woord Zandstroom, is de ligging van De Bonte Hond. De oranje letter R geeft het Rondje lopen weer om het vakantiehuis. De blauwe letter B is de locatie van het Blijhamsterbos, ook op loopafstand. De roze letter W geeft het uitgangspunt weer voor de vele andere wandelmogelijkheden direct vanuit De Bonte Hond. Je wandelt in een zeer afwisselende omgeving.


Even vast een voorzetje:

De Hoorndermeden, op loopafstand van De Bonte Hond.

Binnen loopafstand van De Bonte Hond ligt het recreatiegebied de Wedderbergen (nog geen 300 meter van de Bonte Hond is een wandelpad hiernaar toe, zie hierboven beschreven). Vanuit het recreatiegebied loop je zo De Hoorndermeden in, een groot natuurgebied van 110 hectare.


Ter Wupping en Smeerling

Ook prachtig wandelen is het in Ter Wupping een gehucht 10 kilometer van de Bonte Hond vandaan. Er zijn daar ontzettend veel mogelijkheden om even een wandelpad in te slaan. Aan Ter Wupping grenst Smeerling. En Smeerling is een buurtschap en beschermd dorpsgezicht bestaande uit o.a. 7 Saksische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw. Gasterij Smeerling is de oudste van de 7 en nu een fijne plek voor een bak koffie of een heerlijke lunch op het terras. 

Veel wandelingen passeren Gasterij Smeerling. Fijn is dat je ook met angstige honden de ruimte kunt zoeken op het terras omdat deze zich op een aangrenzend weiland bevindt. Er is dus makkelijk ruimte om wat te schuiven. 

Daarnaast ligt Blijham 7 kilometer van de Duitse grens, ook natuurlijk leuk om lekker te wandelen. 


Fijne terrasjes met de honden

Wanneer je in de omgeving van Wedde hebt gelopen, kun je in Wedde, bij Eetcafetaria De Leeuw, gezellig neerstrijken met alle honden en ook lekker overdekt zitten. 


Vanuit De Bonte kun je naar de Weddermeerhoeve lopen. Dat grenst aan het mooie natuurgebied De Hoorndermede. Bij de Weddermeerhoeve is een ruim terras, je ziet de parasols op de foto.


Ook Kopje Genieten in Sellingen, IJssalon en lunchroom Veendiep in Vriescheloo en de Burcht van Wedde (heeft ook een terras), bevinden zich op de vele wandelroutes. Je bent er overal met je hond(en) van harte welkom. 


Losloopgebieden

De Bonte Hond ligt tussen 3 losloopgebieden in (Blijhamsterbos,  Pekelderbos en het Engbert Drenthbos). De één op loopafstand, de andere beide gebieden 6 tot 7 minuten met de auto.

Blijhamsterbos:

Als eerste ligt op 950 meter van de Bonte Hond ligt het (niet zo grote, 26.9 ha) losloopgebied Blijhamsterbos.

De honden mogen het hele jaar in het gehele bos loslopen. Er zijn 2 parkeerplaatsen waarvan 1 op de onderstaande foto aan de Lutjeloosterweg. De andere is bij de sportvelden, navigatie Raadhuisstraat 23A. . 


Pekelderbos:

Het 2e losloopgebied is het Pekelderbos (6 minuten met de auto). Een heerlijk overzichtelijk en tevens niet al te groot bos (49.4 ha) waar de honden ook het hele jaar mogen loslopen. Er zijn er 2 meertjes waar honden in mogen zwemmen, waarvan 1 met een soort klein strandje. Er zijn 2 plekken om te parkeren. Een hele veilige aan een doodlopend pad aan de weg hieronder links en 1 aan een rustige weg, hieronder rechts. 


Engbert Drentbos:

Daarnaast is er nog een 3e losloopgebied (60.3 ha) in de buurt, in Vriescheloo het Engbert Drenthbos. In de link vind je precies de delen waar honden het hele jaar door los mogen lopen en er staan ook bordjes in het bos. In De Bonte Hond vind je informatie hoe je het losloopdeel van het bos makkelijk kunt aanrijden (7 minuten met de auto).


Hondenstrand

Net boven Winschoten ligt een groot watergebied, het Oldambtmeer en nabij De Wilgenborg (Locatie Strand Zuid), is een hondenstrandje waar honden naar goed kunnen zwemmen en spelen. Het is er ruim en overzichtelijk. Via de langste fietsbrug van Europa loop je er makkelijk naar toe vanuit het Stadspark Winschoten


De auto pakken voor wat verder weg?

Zo’n 40 minuten rijden van De Bonte Hond, vind je Gasteren, Visvliet. Het ligt in een fantastische omgeving. Je kunt er als roedel heel mooi poseren op de parkeerplaats Galgenriet en vanaf dat punt de wandelroute van 9 kilometer gaan lopen, 4 of 9 kilometer. Maar er zijn daar echt heel veel routes in de omgeving


Wat is er verder nog te doen in de omgeving van Blijham?

Verder is er veel te doen in de directe omgeving voor iedereen en van elke leeftijd. leuk voor met kinderen is het Landgoed Tenaxx  waar honden ook welkom zijn.

Bourtange (toeristisch) en Oudeschans (erg origineel) zijn oude vestingdorpen. Bezoek ook zeker de omgeving waarin Het Klooster van Ter Apel staat. 

En echt van deze omgeving is de Westerwoldse Struunroute. Je vindt er vaak oude panden en boerderijen, streekproducten, brocante, antiek en curiosa. 

En Veendam, op 20 minuten van De Bonte Hond vandaan, geeft voldoende vertier. 


Vuurwerk en Carbid in de omgeving van De Bonte Hond

De Bonte Hond is vuurwerk arm. Het is echter geen vuurwerkvrij vakantiehuis. Die garantie kunnen we simpelweg niet geven. Echter woon jezelf in een omgeving waar er al maanden of weken voor oud en nieuw vuurwerk is te horen, dan kom je hier echt in een hele rustige omgeving. De eerste kleine knalletjes hoor je eigenlijk pas op oudejaarsdag. En eigenlijk hoor je de volgende dag geen enkel vuurwerk meer.

Verder staan de noordelijke provincies wel bekend om het afschieten van carbid rond de jaarwisseling. Dit moet je echt wel in je overweging meenemen bij het willen boeken van een vuurwerk-luw oud en nieuw.  Alleen op oudejaarsdag hoor je dan in de middag in De Bonte Hond zeker wel het carbid schieten. We willen daar graag eerlijk over zijn.


Dagelijkse boodschappen en strunen in de straat

In Blijham zelf bevind zich de SPAR, een kleine maar volledige supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. In de directe omgeving zoals Winschoten, Vlagtwedde of Oude Pekela zijn diverse andere supermarkten. Winschoten is de grootste stad in de directe nabijheid. (5 kilometer van De Bonte Hond)

Vanuit de 5e Morigerlaan linksaf, kom je 450 meter verderop op de Hoofdweg uit bij Flip, waar meerdere kleine winkeltjes zitten op 1 locatie. Erg leuk is bijvoorbeeld het ‘Grunnegs Houkje’ met Groninger artikelen en ‘Snuustern & Zo’, met antiek en curiosa en kringloopartikelen. Ook zijn er planten te koop. Het is echt even lekker neuzen daar.


Gezond winkelen:

Theetuinen

Verder zijn er ook diverse theetuinen in Westerwolde. 


Vegetarisch:

  • Brasserie Old School. Waar vegetarisch eten bovenaan de lijst staat. Ze werken zoveel mogelijk met streekgerechten. Daarnaast zijn er ook vlees- en visgerechten. (16 kilometer)
  •  Lunchcafé Noorderloo. Hier zijn alle gerechten vegetarisch of veganistisch. Bij voorkeur van het seizoen, zelfgemaakt, biologisch en van de lokale boer of uit de eigen moestuin. Er wordt op duurzame wijze gewerkt. (9 kilometer)
  • Huiskamerrestaurant ‘Gaia’s Overvloed. Het restaurant vind je op de natuurcamping en er worden zoveel mogelijk biologische producten uit eigen moes- en fruittuin gebruikt. (12 kilometer)

Bezoek ook de pagina ‘Veel gestelde vragen‘.