Nieuwsgierig hoe De Bonte Hond is ontstaan? Dan is dit mogelijk leuk om eens te lezen.

De Bonte Hond is ontstaan uit behoefte aan een vakantiebestemming met een goede, veilige en vooral voldoende hoge omheining. Een vakantiehuis, geschikt voor meerdere honden, hoge springers, honden met een rugzakje en niet gelegen op een vakantiepark of camping. Ook nog het liefst vuurwerkluw.  

Er werd besloten om zelf te gaan bouwen. Belangrijk hierbij was dat er naast het bouwen van een fijn vakantiehuis, ook vooral veel aandacht zou zijn voor het ontwikkelen van een uitdagend terrein voor honden met veel snuffel- en speelmogelijkheden  Het streven hierbij was om alle wensen die hondeneigenaren zouden kunnen hebben, te gaan realiseren binnen de mogelijkheden van de ruimte op het terrein.

In 2019 werd uiteindelijk gestart met de bouw.


Rechts op de onderstaande foto is nu De Bonte Hond gebouwd, de contouren van de grote vijver zijn nog zichtbaar.

Eind januari 2021 hebben we de eerste gasten mogen ontvangen in Vakantiehuis De Bonte Hond. 


Impressie bouw van De Bonte Hond.

2018

We hebben onderstaand per kwartaal een greep uit de vele werkzaamheden zichtbaar gemaakt. 


2019 Kwartaal 1

De vijver inmiddels verkleind. Er moest heel veel in de beits en verf worden gezet voor de 1e balken die onder het huis moesten komen en de eerste contouren van de woonkamer werden zichtbaar.


2019 Kwartaal 2

Er werd veel tijd besteed aan de omheining. Kenneldelen geplaatst op schuttingdelen, zodanig dat alles minimaal 215 hoog zou worden. Aan de schutting werd in de bodem gaas geplaatst tegen het uitgraven. Flinke takken er tegenaan om het geheel wat minder kennelachtig te doen lijken en als klimmateriaal voor de klimop die overal tegenaan geplaatst werd. Het 1e deel van het dak kwam erop en opeens hadden we een droge werkplaats. 


2019 Kwartaal 3

De wanden van de keuken, de kleine slaapkamer en de badkamer stonden inmiddels. Er kwam gelukkig ook een dak op en we hadden altijd goeie hondenhulp van de op dat moment 8 koppige zwarte bende.


2019 Kwartaal 4

Alle buitenwanden stonden inmiddels. De vloer en de wanden werden geïsoleerd. We begonnen met de riolering en Sjaan verloor haar hoofd 


2020 Kwartaal 1

Het eerste binnenwandje werd geplaatst in de kleine slaapkamer en de contouren van de wanden van de badkamer zijn op de vloer zichtbaar. Er werd gestart met het aanleggen van stroom en met een lampje erbij, begon het in de avonduren al echt een huis te worden. 


2020 Kwartaal 2

Er gebeurde heel erg veel in dit kwartaal.

Op de overdekte plasplaats in ontwikkeling, kwam hetzelfde gaas in de bodem (70 centimeter liggend gaas vastgemaakt aan het verticale gaas) als dat wat er op de rest al langs de omheining lag. En er werd veel onder de grond gewerkt, zowel buiten als binnen. 


Er werd een beginnetje gemaakt met het terras en die tafel. Moet tie nou zo of moet tie nou zo?


Alle plekken in De Bonte Hond kregen een deur en de verschillende ruimtes werden ineens zichtbaar. 


De heg werd flink smaller gemaakt, er kwam hoog gaas tegenaan voor extra veiligheid en ervoor werd begonnen met het pad. Het grootste deel van de riolering kwam eronder te liggen. De schutting tussen onze tuin en het terrein van De Bonte Hond werd uitgelegd met latten op de grond. 


2020 Kwartaal 3

Ook kwartaal 3 was een kwartaal met vooral veel buitenarbeid, Veel moest op dat moment gebeuren, ter voorbereiding op de winter. 

Tegen de heg kwam de schutting. Het terras was bijna klaar en bij minder goed buitenweer, gingen we weer binnen verder. Zo werden de plafonds van de slaapkamers en de badkamer geïsoleerd. 


Met hulp werd begonnen met het afdakje, planken werden geschaafd en ook het andere deel van de schutting werd geplaatst. 


Langzaam maar zeker ontstond de cosy slaapkamer, de badkamer werd zichtbaar en hoera, ook de keuken kreeg z’n plekkie. 


De wanden van de woonkamer waren klaar, net zoals de grote slaapkamer en het pad werd uitgeprobeerd. 


We snoeiden ons helemaal ongans, want op veel plekken was er geen doorkomen meer aan. De schutting van De Bonte Hond ging dicht en er werd water en stroom voor het schuurtje aangelegd.


En snoeien…. en graven… 100 meter overbruggen voor de riolering, het water en de stroom. Het riool moest vanuit De Bonte Hond naar de voorkant van de Hoofdweg gegraven worden. 


2020 Kwartaal 4

Het laatste hele kwartaal ging in. We werkten superhard want het moest af. Volgend kwartaal begin februari moest De Bonte Hond klaar zijn. In alle ruimtes kwam laminaat en werden de infrarood panelen geplaatst. 


Via via kwam ineens de eerste boeking binnen en we konden zo langzamerhand op verschillende plekken gaan inrichten. Het dakje op het terras was helemaal dicht en af.


We maakten veel foto’s voor op de website. 


En dankzij corona, kregen we regelmatig hulp met onder andere platen zagen, de achterwand van de keuken en het wrappen van de koelkast en allerlei andere klussen en klusjes. 


En er moest nog het een en ander gebeuren met water; de kleine boiler in de keuken werd aangesloten, er kwam een buitenkraan en het toilet werd aangesloten. Hulp met van alles was heel fijn toen de klok steeds sneller doortikte.


2021 Kwartaal 1

Nog ruim 4 weken te gaan voordat onze eerste gasten zouden komen. Vanwege corona waren er regelmatig leveringsproblemen, dus het was allemaal best spannend.  Wat wel al voorradig was, waren haken, haken en haken. Overal vandaan gehaald al ruim voor corona kwam, om alle tuigen, halsbanden, jasjes. riemen e.d. kwijt te kunnen. Eindelijk konden ze aan de muur.


Omdat De Bonte Hond best een hoge nok heeft, werden er regelmatig heel wat acrobatische capriolen uitgehaald met zware balken, lange planken en andere materialen. Zo moesten we voor de lampen een speciale constructie bedenken voor het ongelijke plafond qua hoogte. Maar het resultaat mocht er zijn. 


Onze (opvang)honden waren er altijd bij als we aan het klussen waren. Klimgeit Sjaan en dappere Danai (kijk haar lachen) zaten regelmatig op het hoge bed in de cosy slaapkamer. En we maakten een soort schoorsteenmantel om het leuke nep openhaartje, die overigens heerlijke warmte geeft. 


Een belangrijke plek in de maak, was de overdekte plasplaats. Een plek waar honden even vlug bij regen een plasje kunnen doen. Raar? Nee met 6 windhonden in huis, is dit ook nog onze eigen wens. We hoopten veel windhonden in De Bonte Hond te mogen ontvangen en ze zijn nou eenmaal niet zo regenminnend. Binnenkort gaat de overdekte plasplaats uitgebreid in de revisie. En hoera, de airco-inverter werd geplaats. lekker warm en lekker koel. 


De badkamer werd afgerond, de vloer gegoten, prachtig was hij toen (de vloer gaat ook in de revisie), de schuifdeuren van de grote slaapkamer werden beplakt en het schuurtje werd gereed gemaakt voor gebruik. 


Tijdens het weekend met laatste klussen en proefdraaien ontdekten we nog wat kiertjes, alles werd nagelopen en gekit. De prachtige Greyhoudsticker kwam eindelijk binnen en de plattegrond kon op de website. 


De laatste dagen voordat we open gingen. Vanwege corona kwamen veel bestelde items niet op tijd binnen en waren onze 1e gasten zo lief hun komst nog 2 weken uit te stellen. Zitten voor het warme kacheltje werd dus door ons en onze hulp uitgeprobeerd, we struinden de straten af voor eenzame bordjes, kopjes en schaaltjes (wegens corona waren de kringloopwinkels immers gesloten). En we wilden net zoals de naam van ons vakantiehuis, ook een Bont Servies. Alles in De Bonte Hond is dus verschillend. En op de ochtend van opengaan, haalden we nog snel een frisse schone poepschep. We waren KLAAR!!


Op 2 februari 2021 is De Bonte Hond opengegaan.  Wat genieten we elke keer als we de honden-en mensengasten ontvangen op ons terrein. De blije honden die gelijk lekker los en in vrijheid hun benen kunnen  strekken. Daar hebben we het voor gedaan. 


Een extraatje voor buitenlandse hondenopvang

Vanaf het begin van alle plannen, bestond een uitdrukkelijke wens om een deel van elke reservering te doen toekomen aan een aantal buitenlandse hondenbelangen. Dit is  verwerkt in de doelstelling van De Bonte Hond. Met zorg zijn de shelters uitgezocht, waar we een klein steentje aan bijdragen. 

Verder doen we gemiddeld 2 maal per jaar mee aan een veiling voor shelters of een andere hondenbelang, zie hieronder. Daarvoor stellen we De Bonte Hond beschikbaar als veilings-item waarbij het volledige veiling bedrag beschikbaar is voor de betreffende shelter/hondenbelang. Inmiddels hebben we kunnen helpen om een mooie bijdrage te leveren aan de veilingen voor:

 • Paws Animal Rescue Ierland,
 • 112 Carlota Galgos, 
 • Baasgalgo,
 • FBM en
 • Amores Peludos, de laatste 4 zijn shelters in Spanje.
 • Onze laatste veiling was voor Pixieland, een Belgische stichting die gehandicapte, zieke, oude en niet plaatsbare honden opvangt. 

Ontspannen voor hulp-contacthond in De Bonte Hond

Gaandeweg de bouw ontstond de wens om De Bonte Hond geschikt te maken voor mensen met een hulphond of contacthond. Juist om voor hulphonden en contacthonden een plek te creëren waar ook zij, na gedane arbeid, veilig kunnen ontspannen. Hierdoor werd De Bonte Hond ook rolstoelvriendelijk. 


Gebruik van duurzaam materiaal

Veel van het materiaal waarmee De Bonte Hond is gebouwd, is herwonnen, gerecycled bouwmateriaal. Het is een sfeervol huis geworden. Er is onder andere gebruik gemaakt van herwonnen balken uit een oud bedrijfspand, die deels zichtbaar zijn in het vakantiehuis. Alle balken zijn hierdoor verschillend van kleur door het leven wat ze achter de rug hebben. 

De Bonte Hond maakt gebruik van:

 • zonnepanelen (oktober2023),
 • infrarood verwarmingspanelen, is dus ‘gasvrij’,
 • opgevangen regenwater in regentonnen en houdt hiermee het waterpeil in de vijver op hoogte,
 • 40 herwonnen balken vanuit oud pand,
 • profielplaten met een coating voor wind- en waterdichte bedekking van het dak en de wanden.

Door bovenstaande heeft De Bonte Hond een hoge Rd / Rc – waarde.


2021

Inmiddels bestaan we een jaar en wat hebben we een fantastisch leuk en bomvol 1e jaar gehad. We zijn volledig overrompeld door ieders enthousiasme om als gast De Bonte Hond te willen bezoeken. In dit jaar bezochten 187 honden en 5 katten De Bonte Hond.

2022

Ook 2022 was een vol jaar. Wat kwamen er veel honden op vakantie, 201! En niet alleen honden kwamen op vakantie maar ook katten (4) en 2 minipapegaaitjes kwamen logeren. Er werd weer het nodige aan nieuwe ideeën voor de honden op het terrein verwerkt.

2023

In 2023 hebben we wat vaker een klusmidweek ingepland, Eindelijk kwamen de zonnepanelen die een deel van de stroomvoorziening in De Bonte Hond verzorgen. En zo langzamerhand moesten zaken vernieuwd of aangepast worden. Ook hadden we meerdere vakantiegangers die meerdere weken achtereen verbleven. En sinds dit jaar verwelkomen we in De Bonte Hond ‘onze’ eigen boomverzorger die 2 maal per jaar heel goed voor onze bomen op het terrein komt zorgen. Gezonde en veilige bomen! In dit jaar bezochten 147 honden, 10 katten en 2 minipapegaaitjes De Bonte Hond

Bezoek ook de pagina ‘Veelgestelde vragen‘.