Ontstaan van vakantiehuis De Bonte Hond

De Bonte Hond is ontstaan uit behoefte aan een vakantiebestemming met een goede, veilige en vooral voldoende hoge omheining. Een vakantiehuis, geschikt voor meerdere honden, hoge springers, honden met een rugzakje en niet gelegen op een vakantiepark of camping. Ook nog het liefst vuurwerkluw.  

Er werd besloten om zelf te gaan bouwen. Belangrijk hierbij was dat er genoeg ruimte gecreëerd kon worden om voor vakantiegangers en hun honden een fijn en leuk vakantiehuis te gaan bouwen. Het streven hierbij was om alle wensen die hondeneigenaren zouden kunnen hebben, te gaan realiseren binnen de mogelijkheden van het terrein. In 2019 werd uiteindelijk gestart met de bouw.

Rechts op de onderstaande foto is nu De Bonte Hond gebouwd.

Eind januari 2021 hebben we de eerste gasten mogen ontvangen in Vakantiehuis De Bonte Hond. 


Een extraatje voor ….

………buitenlandse hondenopvang

Vanaf het begin van alle plannen, bestond een uitdrukkelijke wens om een deel van elke reservering te doen toekomen aan een aantal buitenlandse hondenbelangen. Dit is  verwerkt in de doelstelling van De Bonte Hond. Met zorg zijn de shelters uitgezocht, waar we een klein steentje aan bijdragen.

Daarnaast ondersteunt De Bonte Hond  elke maand 1 hond  van 112 Carlotagalgos met een kwart Lifeline parent.

Verder doen we 1 maal per jaar mee aan een veiling voor hondenbelangen. Daarvoor stellen we De Bonte Hond beschikbaar als veilings-item. Inmiddels hebben we kunnen helpen om een mooie bijdrage te leveren aan de veilingen voor Paws Animal Rescue Ierland, 112 Carlota Galgos en Baasgalgo, beide shelters in Spanje. 


Ontspannen voor hulp-contacthond in De Bonte Hond

Gaandeweg de bouw ontstond de wens om De Bonte Hond geschikt te maken voor mensen met een hulphond of contacthond. Juist om voor hulphonden en contacthonden een plek te creëren waar ook zij, na gedane arbeid, veilig kunnen ontspannen. Hierdoor werd De Bonte Hond ook rolstoelvriendelijk. 


Gebruik van duurzaam materiaal

Veel van het materiaal waarmee De Bonte Hond is gebouwd, is herwonnen, gerecycled bouwmateriaal. Het is een sfeervol huis geworden. Er is onder andere gebruik gemaakt van herwonnen balken uit een oud bedrijfspand, die deels zichtbaar zijn in het vakantiehuis. Alle balken zijn hierdoor verschillend van kleur door het leven wat ze achter de rug hebben. 

De Bonte Hond maakt gebruik van:

 • zonnepanelen (voorjaar 2023),
 • infrarood verwarmingspanelen, is dus ‘gasvrij’,
 • opgevangen regenwater in regentonnen en houdt hiermee het waterpeil in de vijver op hoogte,
 • 40 herwonnen balken vanuit oud pand,
 • profielplaten met een coating voor wind- en waterdichte bedekking van het dak en de wanden.

Door bovenstaande heeft De Bonte Hond een hoge Rd / Rc – waarde.

En zo ontstond uiteindelijk vakantiehuis De Bonte Hond te Blijham in de provincie Groningen.


2021

Inmiddels bestaan we een jaar en wat hebben we een fantastisch leuk en bomvol 1e jaar gehad. We zijn volledig overrompeld door ieders enthousiasme om als gast De Bonte Hond te willen bezoeken.

 • In 2021 bezochten 187 honden en 5 katten De Bonte Hond.
 • We hebben al flink wat lieve mensen en hun honden voor een 2e, 3e en zelfs 4e keer terug mogen ontvangen.
 • Compliment aan onze gasten en diens honden. Kom maar op, diegene die zegt dat honden je huisje vernielen. Er is eigenlijk niets kapot gemaakt in dat 1e jaar.
 • Dank voor de vele lieve briefjes die we vonden in het huisje bij vertrek van jullie als gasten.
 • We kregen nog een aantal tips en adviezen voor leuke en zinvolle aanpassingen in het huis en op het terrein, een boel is al doorgevoerd, een aantal aanpassingen moeten nog.
 • Daarom hebben we ook maar gekozen voor regelmatig een klusmidweek of weekend in te voeren, zo blijven we op orde.
 • De hondenzandbak wordt heel goed omgeploegd, China is bijna bereikt :-), in de hondenvijver dompelt menig hond zich heerlijk onder maar het meest favoriet is toch wel de hondenbank gebleken.
 • Inmiddels is er een goed bezochte Facebookpagina met heel veel gezellige reacties.
 • Dank voor de extra donaties voor de honden in Spanje.